27 Mart 2008 Perşembe

Orda bir ev var uzakta...


Daha önceki yazılarda bahsetmiştim aldığımız arsanın içinde 2 tane de taş ev var. İkisi de kaba halde. Dış taş duvarları örülmüş, iç bölmeleri yapılmış, birinin de çatısı ve ferforje pencere demirleri yapılmış. (bkz. sağdaki foto). Evleri ilk gördüğümüzde planlarının kötü olduğunu farketmiştik ama doğrusu zaten bonus oldukları için olmadı yıkarız diye önemsememiştik. Fakat yapılmış bir şeyi yıkmak söz konusu olunca insan bir türlü de kıyamıyor. Biz de uzun bir süre yıkmakla yıkmamak arasında gittik geldik.

Evlerin başlıca kusuru arazideki yerleriydi. Çok kötü olmamakla beraber, biz olsak oralara koymazdik. Sonra taş ustalığı çok iyi değildi. Hele iş iç bölmelerine geldiğinde özellikle çatısı yapılmış olan çok kötü tasarlanmıştı. Evin manzara gören cephesinde banyo ve tuvalet vardı :) Ev manzaraya arkasını dönmüş gibiydi. (Asagida cepheleri numaralandirdiğim fotoğrafa bakarsanız 4 numaralı cephenin içler acısı durumunu görebilirsiniz) Evleri kullansak bile içlerini baştan tasarlamamız şarttı. Ayrıca evler küçüktü yani en azından bizim istediğimizden küçüktü. Evlerin ölçüleri birbiri ile aynıydı. Dış ölçü 8x10 m, taş duvarların kalınlığı 50 cm olduğu için içten içe de 7x9 yani taban alanı olarak net 63m2 olacak şekilde 2 kattı.

Bir yandan evlerin kusurlarını görmezden gelemiyor, diğer yandan da zaten kısıtlı olan paramızla elimizde hazır olan birşeyi yıkıp sil baştan birşeyler yapmanın çok mümkün olmayacağını, en azından hayallerimize ulaşma süresini uzatacağını görüyorduk. Hal böyle olunca şu kararı verdik: Öncelikli amacımız oraya yerleşmekti. Bunu en kısa yoldan yapmalı, sonra ordaki şartlara göre tasarılarımızı şekillendirmeliydik. Yani çatısı olan evi, tasarımındaki bozukluğu giderip çok lükse kaçmadan ama içimize de sinecek şekilde oturulabilir hale getirecektik. Bu eve taşınıp orda yaşamaya başladıktan sonra da ikinci evi ve arazi ile ilgili diğer projelerimizi değerlendirecek ve ondan sonraki adımların kararını o zaman verecektik. Bu karar işimizi kısmen kolaylaştırdı tabii. Hedef somutlaşınca yapılması gerekenlerin listesi çıkmaya başladı.

Aşağıya arsanın Google Earth'den aldığım uydu fotoğrafını, evin 4 cephesinin dış görünüşlerinin ve manzaraya göre konumunu gösteren fotoğraflarını koyuyorum ki bahsettiğim şeyler gözünüzde daha rahat canlansın :)






Öncelikle evin taş duvarları hariç tüm iç duvarları yıkılacaktı. Sonra manzara cephesinde (4 no'lu cephe) yer alan 2 küçük pencere birleştirilip aşağıya doğru büyütülecek ve tuvalete uygun bulunan duvar gerçek kimliğine kavuşturulacaktı :) Sonrasında iç cepheden sıva ile kapatılmış taş duvarlardan sıva temizlenecek ve taş açığa çıkarılacak, taş duvarların derzleri düzeltilecek, evin içine ahşap asma kat ve iç bölmeler yapılacak ve teras büyütülecekti. Bundan sonrası ise tesisat ve ince işlerdi.

İlk adımlar taş işçiliği olduğu için çitlerimiz için gittiğimizde taş ustalarını araştırmaya başladık. Bir kaçını götürüp fiyat ve fikir aldık. Bu görüşmeler sırasında yeni bir süpriz olarak istinat duvarlarımızdan birinde de sorun olduğunu ve taş işine girişince onu da yaptırmak zorunda olduğumuzu farkettik. Fiyatlar çok ilginçti evin iç kısmının yıkımı + temizlenmesi + evin iç kısmında sıva yapılmış alnalrın temizlenip taşın açığa çıkarılması + taş duvarda camın açılması + terasın büyütülmesi + derzlerin yapılması ve istinat duvarındaki tamirat için paket halinde istediğimiz fiyatların ilki ile sonucusu arasında yarı yarıya fark vardı :) Son bulduğumuz ustanın fiyatlarını beğenip, işçiliği konusunda da çevreden referasının iyi olduğunu görünce aklımız onunla çalışmaya yattı. Fakat bu iş de arazide su çıkmasını beklemek zorunda olduğu için zamanlamaya daha sonra karar vermek üzere usta ile sözleşip ordan ayrıldık.

İstanbul'a döndükten sonra rahat rahat fikir jimnastiği yapabilelim diye evin rölövesini çıkarmıştım. Ordaki şartlarda ancak bir deftere karaladığım rölöveyi gelir gelmez elektronik ortama aktarmayı planlıyordum. Ama planlar her zaman hayata geçemiyor :) Döndükten sonra işe güce dalıp uzun bir süre defetere karaladıklarımı oldukları yerde unuttum. Fakat geçtiğimiz hafta internette dolaşırken SmartDraw diye bir programa rastladım. Nerden girdim hangi linki takip ettim de kendimi bu sayfada buldum hiç bilmiyorum ama görünce kafamda bir ampul yandı. Baktım 7 günlük bri deneme sürümü var hemen indirdim ve kurdum.

SmartDraw adından da anlaşıldığı üzere bir çizim programı. Dekorasyondan, peysaja, akış şemasından web sayfasi dizayna kadar geniş bir yelpazede kütüphaneleri mevcut.
Tabi benim ilgimi direk olarak ev planı ve dekorasyon kısmı çekti. Rölövelerimi elektronik ortama geçirmek için güzel fırsat dedim ve başladım çalışmaya.

Evin ölçekli planı çıkınca o kadar heyecanladım ki ne zamandir kafamda dönüp duran ve her fırsat bulduğumda sağa sola çiziktirdiğim iç bölmeleri, mutfak banyo ve eşya yerleşimlerini de çizdim. Aşağıda aklıma en çok yatan planı görebilirsiniz.

Planı özetlersek :

Alt katta; merdiven altına portmanto+ayakkabılık+depo olacak bir alan, mutfak, yemek alanı, salon, çalışma alanı, teras

Üst katta; yatak odası, banyo , açık bir çalışma ve dinlenme alanı (burası aynı zamanda açılınca 2 kişilik yatak olan daybedimiz sayesinde gelen misafirlerimiz için de yatak odası -alanı mı demek lazım :)- olacak ), balkon





Planlarla ilgili birkaç noktayı da açıklayayım ki herşey daha net olsun :

1- Evi olabildiğince az bölmeye ayırmak istedik. Buna hem evi geçici kullanacağımız ve bu süreçte çok odaya ihtiyacımız olmayacağını, hem alan çok büyük olmadığından küçük küçük odalar yerine açık mekanların daha kullanışlı olacağını, hem de gelecekteki olası planlarımıza bu şekilde daha uygun olacağını düşündüğümüz için karar verdik. Mahremiyet ihtiyacı duyulan geçici durumlar içinse pratik bir çözüm olacağına inandığım paravanlar kullanmayı planlıyorum.

2- Planda pembe olarak görünen alan galeri şeklinde bırakıldı yani bu kısımda ikinci kat tabliyesi yok, bölüm zeminden ikinci katın tavanına kadar açık. Buna da evin şu andaki halinden ilham alarak karar verdik. Şu anda evin yarısı bu şekilde galeri gibi bırakılmış ve gerçekten eve bambaşka bir hava katıyor. Biz biraz daha cimri davrandık ve üst katta daha fazla kullanım alanı yaratmak için evin yaklaşık 1/4 ünü bu şekilde bıraktık. İkinci katta yer alan çalışma odasının da bu alana bakan kısmı da balkon gibi sadece bir korkuluk ile çevrelenmiş olacak. Yani üst katta sadece yatak odası ve tuvaletin olduğu kısımda duvar olacak.

3- Mevcut teras bizim için küçük geldiği için evin 2 cephesinin önünü tamamen teras haline getirmeye karar verdik. Teras'ın üzeri daha sonra ahşap pergole olacak.

4- Üst katta bulunan mevcut betonerme balkon yıkılacak, bir önceki maddede yazdığım pergolenin 4 nolu cephede kalan kısmının üstü cephe boyunca büyük bir balkon olacak.

5- Evi planlarken kullandığımız eşyaların çoğu şu andaki evimizin eşyaları. Giderken mümkün olan en az masrafla gitmek istiyoruz bu sebeple de mevcut eşyalarımızın daha yeni olduğunu gözününe alarak onlardan olabildiğince faydalanmamız gerekiyor. Planı kafanızda canlandırmaya yardımcı olması için aşağıya eşyalarımızın şu andaki evimizdeki fotoğraflarını koyuyorum. Yeni eşyalar içinse ilerleyen zamanlarda oluşacak alternatifleri sizinle paylaşacağım.



Hiç yorum yok:

 
Clicky Web Analytics